Często i mało

Kiedy przyjrzymy się bardziej naszemu organizmowi, jest od bardzo zorganizowany, a każdy proces w nim zachodzący jest zaplanowany. Dlatego dla zachowania odpowiedniej masy ciała i dobrego samopoczucia należy zaplanować swoje posiłki. Przede wszystkim posiłki powinny być małe, ale nie znaczy to, że mamy być głodni. Bowiem małe porcje, będziemy sobie rekompensować częstszym jedzeniem. Według dietetyków człowiek powinien zjadać przynajmniej pięć posiłków dziennie. Powinny one obfitować w witaminy, czyli zawierać dużo warzyw i owoców. Nasze posiłki powinniśmy starać się jeść o tych samych porach w odstępach 2-3 godzin. Jest to często zaniedbywane, trudne dla osób pracujących. Jednak możemy sobie przygotować posiłki wcześniej i brać je w pojemniki do pracy. Małe porcje dostarczane do organizmu są szybciej trawione, powoduje to też nasze dobre samopoczucie, bo nie czujemy się ociężali, zaś odpowiednie odstępy, powodują, że nie jesteśmy głodni. Długi głód powoduje spowolnienie metabolizmu, ponieważ organizm nie wie przez jaki okres nie będzie miał składników ożywczych i magazynuje je.