Elementy żywienia

Podstawą zdrowego trybu życia jest zrównoważona dieta, która dostarcza do organizmu niezbędne składniki budulcowe oraz witaminy i mikroelementy. Podstawowym składnikiem budulcowym dla organizmu ludzkiego są białka składające się z aminokwasów. Organizm ludzki jest zdolny do wytworzenia wielu z nich, jednak istnieją tak zwane aminokwasy egzogenne, których organizm ludzki nie jest w stanie sobie zsyntetyzować. Ich źródłem są mięsne posiłki, wegetarianie pozyskują aminokwasy egzogenne z roślin strączkowych np. fasola, soja. Witaminy są głównie dostarczane do organizmu wraz z posiłkiem, witamina A wpływająca na wzrok dostarczana jest, gdy jemy marchew, zaś witamina C odpowiedzialna za odporność pochłaniana jest np. z cytryną. Bardzo ważną witaminą jest witamina B12, która wchodzi w skład erytrocytów, jej niedobór powoduje niedokrwistość, czyli niedobór hemoglobiny, która transportuje tlen z i do tkanek. Część witamin np. witamina K jest syntetyzowana przez bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym, a konkretnie w jelitach. Mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju to wapń, który jest dostarczany wraz z mlekiem, potrzebny do prawidłowego wzrostu kości, zwłaszcza u dzieci.