Jedz mniej soli

W produktach, zwłaszcza tych gotowych, czy wysoko przetworzonych znajduje się masa soli. Dlatego nie powinniśmy jej już dodawać do posiłków, które sami gotujemy. Jedna łyżeczka soli, to dawka jaką powinniśmy spożyć przez cały dzień. Tymczasem słone przekąski, zupki z paczki, gotowe sosy mają tą dawkę dawno przekroczoną. My zaś solimy makaron, warzywa, mięso i praktycznie każdy składnik posiłku osobno. Od soli można się uzależnić. Powoduje to, że używamy coraz więcej tej przyprawy, ponieważ przestajemy być wyczuleni na jej smak. Sól jest bardzo nie zdrowa i szkodliwa dla nerek. Najlepiej jest stopniowo ograniczać jej spożywanie, lub zaopatrzyć się w specjalne naczynia do gotowania na parze, które często zakazują używania soli. Sól można zastąpić innymi ziołowymi przyprawami. Jedzenie potraw bez soli nie musi wcale być mdłe, może być ciekawe i zdrowe, wystarczy tylko się przełamać. Zaś o niedobór soli w naszym organizmie nie musimy się martwić, bo jej zawartość w produktach spożywczych jest bardzo wysoka.