Przygotowywanie posiłków

Aby przygotować zdrowy posiłek musi on zawierać odpowiednie proporcje wszystkich składników odżywczych, czyli białek, jako składników budulcowych, tłuszczy, węglowodanów, witamin i mikro i makroelementów. Za potrawy zdrowe uważa się te, które zawierają więcej tłuszczy roślinnych, a mniej zwierzęcych. Nasze potrawy najlepiej jest przygotowywać na parze, z małą ilością soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i jest nie zdrowa w dużych ilościach między innymi dla nerek. Bardzo zdrowe są tłuszcze z ryb, po ich utlenieniu tłuszcz przekształca się w kwasy tłuszczowe i glicerol. Właśnie kwasy tłuszczowe są zdrowe dla naszego organizmu, komórek mózgowych i procesów myślowych. Ważnym zagadnieniem jest zwracanie uwagi na zdolność produktów do spożycia, jak również czy owoce i warzywa nie są nadpsute. Często spotyka się sytuacje, w której, gdy owoc jest nadpsuty, zamiast wyrzucić go do kosza odkrawamy kawałek zepsuty i jemy resztę. Jest to niebezpiecznie, ponieważ zarodniki pleśni mogą znajdować się również w zdrowym kawałku naszego produktu.