Składniki pokarmowe

Dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu i utrzymania odpowiedniej masy ciała człowiek powinien dostarczać w ciągu dnia odpowiednie składniki odżywcze do organizmu wraz z pokarmem. Składnikami, które są źródłem energii dla naszego organizmu są węglowodany oraz tłuszcze. Zaś składnikiem budulcowym naszego organizmu są białka, które rozkładane są na początku Białka składają się z aminokwasów, które możemy podzielić na takie które nasz organizm może sobie sam utworzyć czyli endogenne i takie, których wytworzyć nie jest wstanie, czyli egzogenne. Aminokwasy egzogenne dostarczamy z pokarmem, występują one w mięsach, ale również w soli i warzywach strączkowych na przykład groszek czy fasolka. Dlatego osoby nie jedzące mięsa powinny jeść dużo soi i roślin strączkowych, aby uzupełnić niedobór tych aminokwasów. Dla poprawnego funkcjonowania organizmu potrzebne są nam mikro i makroelementy takie jak wapń budujący kości, fluor wchodzący w skład szkliwa, czy żelazo budujące hemoglobinę.