Dla odpowiedniego rozwoju naszego organizmu potrzebne są witaminy, które występują w warzywach i owocach. Witamina A jest odpowiedzialna za nasze widzenie, a jej prekursorem jest retinol. Dużo witaminy A zawiera marchewka. Ze względu na to, że witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach często podaje się marchewkę skropioną oliwą. Witamina C, która występuje w cytrusach i buraczkach wpływa na naszą odporność. Zaś witamina D zawarta w mleku i jego przetworach jest składnikiem pomagającym przyswajać wapń. Ważną witaminą jest witamina K, która jest produkowana w naszych jelitach przez bakterie i bierze aktywny udział w kaskadowej reakcji krzepnięcia krwi. Oprócz witamin ważne dla naszego zdrowia są pierwiastki takie jak wapń, który buduje kości i uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. Ważnym pierwiastkiem jest żelazo, które jest składnikiem Hemoglobiny, która przenosi tlen. Sód i potas są pierwiastkami, które uczestniczą w tworzeniu fali depolaryzacyjnej podczas przenoszenia impulsów nerwowych.
Leave a Reply