Trawienie tłuszczy

Trawienie tłuszczy zaczyna się dopiero w dwunastnicy, ponieważ kwaśne środowisko żołądka nie sprzyja ich trawieniu. Do dwunastnicy dopływa żółć z woreczka żółciowego w którym jest magazynowana. Żółć nie jest enzymem, a jedynie pomaga trawić tłuszcze przez ich emulacje. Emulacja tłuszczu jest to jego rozbijanie na mniejsze gródki. Zwiększa to powierzchnie trawienia na której działają enzymy trawiące tłuszcze. Takim enzymem jest lipaza trzustkowa, która powoduje rozbicie tłuszczu na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, końcowe produkty są wchłaniane przez kosmki jelitowe do naczyń krwionośnych kosmków i odprowadzane do części organizmu. Nadmiar tłuszczu jest przez nasz organizm magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Nadmiar tłuszczu człowiek powinien spalać przez wysiłek fizyczny, aby uniknąć różnych chorób. Jednak wysiłek ten musi trwać przynajmniej 40 minut, bo dopiero po tym czasie nasz organizm zaczyna spalać tłuszcze z tkanki tłuszczowej. Przez pierwsze 40 minut treningu spalamy węglowodany.