Choroby pasożytnicze

Dzisiejsza świadomość na temat higieny w społeczeństwie jest wysoka, a medycyna stoi na wysokim poziomie. Wciąż jednak w naszym środowisku istnieją pasożyty, aby zapobiec dostaniu się ich do naszego organizmu należy zwrócić szczególną uwagę na mycie rąk przed posiłkiem oraz mycie składników z których posiłek jest gotowany. Nawet jeśli warzywa spożywane przez nas są zbierane na naszym ogródku należy je dokładnie umyć, ponieważ mogą one zawierać larwy lub jajeczka pasożytów. Możemy w ten sposób zarazić się owsicą lub glizdą ludzką. Pasożyty te prowadzą do wycieńczenia naszego organizmu, przez pobieranie składników pokarmowych, które dostarczamy wraz z pożywieniem. Należy również zwrócić uwagę na gotowanie potraw. Nie należy jeść niedogotowanego mięsa. Zwierzęta takie jak trzoda chlewna, bydło, drób, ryby są nosicielami pasożytów i może się zarazić nimi człowiek, kiedy zje mięso tych zwierząt, które jest niedogotowane i larwy pasożytów nie zostaną termicznie zniszczone.