Kapusta

Jedzenie kapusty i jej wywarów jest zdrowe i niskokaloryczne, a także ma zalety oczyszczające nasz organizm, dlatego jest zalecane jako składnik diety mającej spowodować utratę wagi. Kapusta ma też dużo witaminy C, która jest ważna, ponieważ wzmacnia naszą odporność. Kapusta jest dobra dla naszego zdrowia, a także funkcjonalna, ponieważ można ją przygotować w prosty sposób i na wiele różnych sposobów. Kapustę można ukisić, podawać jako wywar, młodą kapustę możemy pokroić i ugotować na słodko. Kapusta jest dobrym składnikiem do mięs czy ryb. Jednocześnie jest bardzo dobra w smaku. Pomimo tak wielu zalet wiele osób jej nie docenia i jest często omijana w codziennej diecie. Oprócz zwykłej kapusty mamy również kapustę pekińska i kapustę czerwoną. Jednak nie wszyscy unikają jedzenia kapusty, bo są narody, które doceniają jej walory. Kapusta jest popularna w kuchni chińskiej i hinduskiej. Zwłaszcza kuchnia chińska pełna jest warzyw i jest uważana za kuchnie zdrową, choć przez wielu jest nieznana i wydaje się być tajemnicza.