Mniej soli

Jedzenie nadmiernych ilości słonych potraw powoduje, że szybko przekraczamy nasze dzienne zapotrzebowanie na sól. W dzisiejszych czasach sól jest nie mal wszędzie. Każdy produkt zawiera już sól, a dodatkowo, każdy element obiadu jest przez nas solony. Nadmiar soli w diecie zatrzymuje nam wodę w organizmie, a także może doprowadzić do choroby nerek. Sól może zbierać się w nerkach i doprowadzić do uszkodzenia kanalików nerkowych, w których zachodzi filtracja i produkcja moczu. Aby ograniczyć sól w naszej diecie możemy zredukować jej ilość dodawanej do posiłków. Duże spożywanie soli powoduje, że często nie czujemy już jej smaku i musimy solić więcej i więcej. Zredukowanie soli może doprowadzić do tego, że znów będziemy bardziej czuli jej smak. Poza tym podobno, gdy przez dwa tygodnie zrezygnujemy z soli nastąpi oczyszczenie naszego organizmu, co spowoduje, że nie będziemy mieli chęci na słone jedzenie. Należy jednak zauważyć, że sól występuje we wszystkich słonych przekąskach, serach a także gotowych daniach i mieszankach przypraw.