Układ pokarmowy

Budowa układu pokarmowego jest szczególnie ważna, dla osób które chcą zrozumieć jego funkcjonowanie i dopasować składniki odżywcze zawarte w swojej diecie. Układ pokarmowy składa się z jamy ustnej, w której pokarm jest nawilżany i mielony, a także oczyszczany. Ślina ma działanie bakteriobójcze. Z jamy ustnej pokarm przez przełyk wędruje do żołądka, gdzie są trawione białka. W żołądku sok żołądkowy zawierający enzymy trawienne rozkłada białka. Kwas solny powoduje kwaśne środowisko, które jest barierą dla bakterii. Nasz pokarm z żołądka wędruje do jelita cienkiego, gdzie dwunastnica czyli jego pierwszy odcinek zawiera enzymy trawiące tłuszcze, białka i cukry. Tłuszcze za pomocą żółci są emulgowane, czyli rozbijane na mniejsze co zwiększa powierzchnie trawienną i przyspiesza trawienie. Produkty trawienia są transportowane do krwi. Resztki niestrawionego pokarmu wędrują do jelita grubego, skąd wchłaniana jest woda i składniki, które mogą się jeszcze przydać. Reszta jest usuwana w postaci kału przez odbyt.