Higiena przed posiłkiem

W życiu codziennym, w każdym domu, każdy członek rodziny stara się aby jego posiłki były zdrowe. Nie należy zapominać o tym, że nie tylko produkty, ale sposób przyrządzania potraw jest ważny. Potrawy powinny być przyrządzane starannie, czysto. Przed zabraniem się do gotowania koniecznie należy umyć ręce, a następnie umyć składniki, takie jak owoce czy warzywa. Na produktach żywnościowych przyniesionych ze sklepu, nawet najbardziej sterylnego jest mnóstwo bakterii, wystarczy tylko sobie wyobrazić ile osób dotykało nasze produkty przed nami. Mycie warzyw pozwala też na spłukanie związków chemicznych, którym mogą być podlewane owoce i warzywa. Zaś na naszych dłoniach może znajdować się mnóstwo bakterii i pasożytów. Nie bez powodu owsica jest nazywana chorobą brudnych rąk. Larwy owsików, czyli drobnych robaków są wprowadzane do układu pokarmowego z jedzeniem, kiedy nie umyjemy rąk. Dalsze niemycie rąk powoduje do samozakażeń. Jeśli jeden członek rodziny jest chory należy leczyć całą rodzinę, gdyż larwy są małe i łatwo się przenoszą, jak kurz.